Solovoorstelling Marcel Hensema is sympathiek maar te particulier ***

dec 22, 2019 | de Volkskrant

Acteur Marcel Hensema (49) raakte verdwaald in de mist in zijn hoofd en verloor zichzelf een beetje. Hij is lange wandeltochten gaan maken en kwam daarna weer terug in de alledaagse realiteit. Een man in de war dus. Een man met een midlifecrisis. En bovendien een zeker  Groningen gevierd theatermaker, die daar met zijn Groningse trilogie Mijn EdeMijn tweede en Mijn vrede moeiteloos vier avonden achtereen de stadsschouwburg vol kreeg.

Zo ook met zijn nieuwe solovoorstelling Alles in de hens, waarin hij verslag doet van zijn persoonlijke dwaaltochten. Hoe zijn vrouw hem aan de keukentafel aanspoort in therapie te gaan, hoe hij daar kombucha leert drinken, hoe hij vervolgens bij zichzelf te rade gaat en in nachtelijke omzwervingen – van keukentafel naar kroeg – uiteindelijk de stemmen in zijn hoofd kan kalmeren.

Hensema (bij seriekijkers bekend van Penoza en Hollands Hoop) maakt zijn publiek op bijna lieflijke wijze deelgenoot van zijn tocht. Uit interviews werd duidelijk dat de acteur ook twijfelde aan zijn vak, maar dat aspect blijft achterwege. Het is allemaal sympathiek en soms theatraal fraai verbeeld, met videostills en rookmachines, maar uiteindelijk ook te particulier.

‘Ben ik wel de moeite waard?’ Die vraag stelde Hensema zichzelf al vroeg in zijn leven. Het vinden van een antwoord daarop voert hem in deze voorstelling langs een oude tante, zijn vader, de therapeut en een mevrouw in de Action, types die hij allemaal ook naspeelt. Uiteindelijk keert hij terug naar huis, waar hij voor zijn kinderen warme croissantjes bakt en een geurkaars van de Action op de keukentafel zet: Morning Mist.

Er is weer vrede op aarde in Huize Hensema.

Door: Hein Janssen
Bron: de Volkskrant